Sharing is caring

Sharing is caring!

‘Het is als het eten van een gehakstaaf bij een tankstation, je mag je er best een beetje voor schamen.’ Dit kopte Arjen Lubach in één van zijn uitzendingen op de zondagavond. Maar waar ging dit over? Er zijn namelijk meerdere dingen waar wij ons voor mogen schamen: die extra biertjes, die extra studentenkilo’s, of het aantal pandapunten dat je hebt (vul zelf maar in of veel of weinig pandapunten beschamend is). Nee, hij had het over het gebruik van Airbnb. Het verhuren zou namelijk veel overlast veroorzaken voor buurtbewoners en veel huizen worden illegaal verhuurd. Zo zijn er wel meer nadelen van deze deel-economie. Ook UBER, dat nu naar de beurs wil, heeft de laatste tijd wat reputatieschade opgelopen. Vandaag gaan we het hebben over die deel-economie.

Veel mensen noemen het ook wel de platform-economie. De ontdekkers, vaak gasten uit Silicon Valley, beginnen met een nobel doel: delen en verdelen. Maar vrij snel veranderen de oprichters in zakkenvullende durfinvesteerders die los komen te staan van de werkelijkheid. Ze krijgen een leuke marge van elke transactie, gebruiken veel van je data en soms worden advertenties aan de lopende band verkocht. En begrijp me niet verkeerd, de deel-economie is de toekomst. Het zorgt voor minder afval, meer ruimte en meer sociaal contact, maar helaas zijn er nu veel grote bedrijven die met deze flower-power missie hun eigen bankrekening proberen te spekken.

Maar wat het meest absurde is, is dat de deel-economie de inkomensongelijkheid vergroot. Het idee was juist dat mensen die niet veel kunnen kopen, spullen nu wel sporadisch goedkoop kunnen huren. Zo kan de één een klein zakcentje verdienen en de ander kan veel dingen gebruiken waar dat voorheen voor diegene niet mogelijk was. Maar wat blijkt, juist de rijken gaan spullen kopen om het dan uitsluitend te verhuren via een platform. Er zijn tal van gevallen waarin pandjesbazen huizen kopen om deze te verhuren op Airbnb. Ook het platform Peerby, waar je gereedschap uit kunt lenen, kampt met een stijgend aantal van dit soort vrijemarktpiraten. Hierdoor wordt de ongelijkheid alleen maar groter. Dit slaat gewoon het hele doel voorbij.

Maar dit kleine opinieartikeltje wordt nog steeds geschreven door iemand die groot voorstander is van de opkomende deel-economie. Je moet alleen een beetje opletten met wie je deelt en vooral wat de intentie van de ander is. Kijk dus bijvoorbeeld goed hoe vaak iets al verhuurd is. Als het te vaak gebeurd, is dat vaak een slecht teken. En lees soms even van te voren wat reviews over het platform zelf. Er zijn waarschijnlijk genoeg mensen die dezelfde website al hebben gebruikt. Maak nuttig gebruik van hun ervaringen.

En natuurlijk kan jij jezelf ook nuttig maken voor deze deel-economie. Dit kost niet veel moeite, maar het zal je veel teruggeven. Naast spullen zijn er namelijk nog meer dingen die je kan delen. Één van de belangrijkste dingen die wij bezitten is kennis. Waarschijnlijk ben je hoogopgeleid en beschik je over een gezonde bonk hersenen, dus gebruik deze. Niet alleen voor jezelf maar ook voor anderen. Deel je kennis, geef bijles, discussieer met elkaar en kijk waar dit je brengt. Ooit is mij verteld dat degene die in de kamer de slimste is, eigenlijk de domste is. Hij kan namelijk niks meer van de anderen leren. Dit gaat er bij mij niet meer in. We hebben allemaal onze eigen opvattingen, invalshoeken en onderwerpen van expertise. Het kan niet zo zijn dat je niks meer kan leren van de ander. Deel je kennis en kennis zal worden gedeeld.

In de economie studeren we over het gedrag voor de distributie van schaarse goederen. Een goed dat we allen hebben, maar ook schaarste kent, is je tijd. Het is niet oneindig en we handelen er in. Als we werken wordt ons loon namelijk deels bepaald door het aantal uren dat je werkt. Maar je kan dit goed ook anders gebruiken: Deel het! Gebruik je tijd om iets goed te doen voor de mensen om je heen. Help die oude vrouw eens met oversteken. Help je bovenburen eens met wat dozen tillen. Neem eens de tijd om echt goed te praten met diegene die het moeilijk heeft.

Door: bob zoutenbier