Skireis ervaring Kiki & Korné!

Na er de hele tentamenweek naar uit gekeken te hebben was het zaterdag 26 januari zo ver: de skireis der ESV 2019. We vertrokken rond 18:00 uur uit Nijmegen en de reis zou zo’n 15 uur duren. Gelukkig had buschauffeur Johan een hekel aan sneeuwkettingen en aangezien er een flink pak sneeuw zat aan te komen kachelde hij lekker door. Zo kwamen we al ‘s ochtends vroeg aan in Avoriaz.

Na het eindeloos wachten bij de skiverhuur met overspannen medewerkers was het eindelijk tijd om de piste op te gaan. Het was een dag met veel sneeuw, goede pistes en weinig zicht waardoor de eerste valpartijen al gauw gemaakt werden. Na deze eerste dag verzamelde iedereen dan ook vermoeid maar voldaan bij de bagagerie om met pistebullies (die nog idioter dan Johan reden) naar de appartementen te vertrekken. Deze bevonden zich pal op de piste en waren ‘klein maar fijn’ waardoor de mensen die te laat een bed hadden gedibst mochten vertoeven op de bank. Nadat iedereen zich opgefrist en gegeten had was het tijd voor de eerste activiteit: spelletjesavond! Alle ESV’ers deden fanatiek mee met stresspong, 30 seconds, beerpong, toepen en pauze houden.

Op dag 2 stond iedereen al weer vroeg op de piste, wederom een dag met veel sneeuw en weinig zicht maar dat mocht de pret niet drukken. Na een heerlijke lunch bij ‘le Yeti’ werden er nog een paar afdalingen gepakt en besloot een groot deel van de groep rond 4 uur dat het tijd was voor de après ski waar het al gauw heel gezellig werd. ‘s Avonds vond na wat onduidelijkheid toch echt de kroegentocht plaats waarbij de ESV’ers wel 5 verschillende kroegen onveilig hebben gemaakt. De nodige alcoholische versnaperingen werden deze avond in overvloed genuttigd maar gelukkig had ieder appartement een balkon dat enige ‘verlichting’ kon bieden.

Dag 3 was de mooiste dag van de week, eindelijk zon! Na wat opstartproblemen met verwisselde ski’s en stokken stonden de brakke koppen toch eindelijk op de piste. De helft van de groep besloot deze dag samen de piste op te gaan waardoor het tempo niet zo hoog lag maar de gezelligheid des te hoger. Iedereen maakte goed gebruik van deze mooie dag. ‘s Avonds werd een record aantal broodjes knakworst verorberd en spelletjes gespeeld, daarna was het tijd voor iedereen om zijn bed of bank in te duiken.

Dag 4 begon om 8 uur voor drie fanatiekelingen met een duik in sneeuw na een verloren potje ´what are the odds´. Van het mooie weer van de dag ervoor was helaas niks terug te zien maar toch ging iedereen weer de piste op. Voor een aantal was de pret er rond 2 uur toch al weer vanaf en besloten terug te gaan naar de appartementen om te gaan zwemmen of alvast gezamenlijk een drankje te doen. Het begon al aardig gezellig te worden en om 4 uur was bijna iedereen weer te vinden in ‘La Folie Douche’ voor de après ski. Deze gezelligheid werd na het avondeten weer voortgezet in de kroeg.

Dag 5 begon voor een aantal ESV’ers toch wat zwaar, gelukkig maakte het weer deze dag toch een hoop goed, geen sneeuwval en soms kwam het zonnetje zelfs even door. De fanatiekelingen onder ons hadden hier goed gebruik van gemaakt en hebben het gebied verder verkend. In de avond was het tijd voor rodelen. Ondanks dat niet iedereen het zag zitten om met een enorme groep, in het donker, op een slee zonder rem, de piste af te racen, is toch iedereen meegegaan. Het verliep ook niet helemaal vlekkeloos, na een paar botsingen, verloren sleeën en een verloren student was het tijd om terug te keren. Er werd nog even snel gegeten om daarna weer de kroeg, bed of bank in te duiken.

Vrijdag was toch echt de laatste dag aangebroken, om 10 uur moesten alle kamer opgeruimd zijn en verzamelden we ons in de lobby. Een zware opgave voor degenen die het de avond ervoor iets te gezellig hadden gemaakt. Ondanks het slechte weer waagde iedereen zich toch op de piste, om er na 1 of 2 afdalingen maar weer mee te stoppen. Het skimateriaal werd weer ingeleverd en de middag werd gevuld met zwemmen en bowlen. Toen iedereen, bewapend met flessen Ice, om 20:00 uur klaar stond voor de bus kregen we te horen dat we hier nog eventjes op moesten wachten omdat deze vast zat in de sneeuw. Na een klein uurtje werd deze eindelijk de parkeerplaats op gesleept en kon de terugreis beginnen. Al zingend kwamen we om half 10 alweer in de regen in Nijmegen aan.

Nou iedereen is heelhuids weer teruggekomen van de skireis, gelukkig niet de problemen gehad met de bus zoals andere groepen in Nederland. Het enige dat voor sommigen was overgebleven was een virus, ik zeg niet door wie dit is ontstaan (Teije), maar daar is iedereen langzamerhand weer van opgeknapt. Zowel de heen als de terugreis met de bus hebben ongeveer 13uur geduurd, wat gezien de omstandigheden nog schappelijk is, omdat het mogelijk is gewoon gezellig wat drankjes te nuttigen en spelletjes te spelen in de bus naast het slapen. Het verblijf in het hotel dat was geboekt was niet verkeerd. De speciale dingen aan de kamers was dat er gewoon een vaatwasser aanwezig was en ook twee douches.

Wat betreft het skigebied had iedereen de keuze om alleen Avoriaz te hebben, wat op zichzelf al een redelijk groot gebied is, maar voor 50 euro extra kon men ook skipassen krijgen voor meerdere dorpjes waar je naartoe kon gaan. Een voorbeeld hiervan is Zwitserland, als je even die fransen zat was kon je daar naartoe gaan. Het was wel een aanrader om een pas te nemen voor het gehele gebied want dan kon je ook elke dag weer verscheidene pistes pakken en nieuwe plekken zien.

Het weer was in principe niet heel verkeerd maar het kon ook eventueel beter. Wij hebben op de reis heel veel sneeuwval gehad. In totaal heeft de zon ongeveer anderhalve dag van de zes dagen geschenen. Het is natuurlijk wel fijn om lekker in een verse laag sneeuw te skiën of te snowboarden, maar het is ook fijn om dat met een zonnetje te doen.

Daarbij waren de activiteiten ook erg gezellig en werden daarbij ook wel de nodige drankjes genuttigd. Een fijne après-ski was ook elke dag wel te beleven bij de LaFolieDouce, de drankjes waren redelijk prijzig, maar voor een gezellige après-ski moest je dan maar wat over hebben. Hier kon je tot 6 uur je lekker uitleven en daarna rustig eten en je klaarmaken voor de avond die nog moest beginnen. Daarbij waren er 3 kroegen/ barretjes waar we ons dan s ’avonds goed konden vermaken tot het tijd was om naar bed te gaan zodat je s ‘ochtends weer op tijd de pistes op kon.

Al met al was het zeer genieten de hele week lang met een gezellige groep mensen. Ik was zelf vorig jaar ook mee, maar vind het ook zeker een aanrader voor anderen om zich volgend jaar ook aan te melden voor de skireis. Het is een hele ervaring waarvan je sowieso zal genieten, ook al kan je nog niet skiën, dat kan je daar binnen een paar dagen leren.