Soggen

Het is weer zo ver, de tentamens liggen op de loer. Sommigen van ons hoeven er slechts twee te maken, terwijl anderen strijden om er zes met een voldoende af te sluiten. De studiepuntjes zijn toch wel hoog nodig, maar hoe gaan we eigenlijk met dat oneindige studeren om?

Elke student doet het: soggen. Ofwel studie ontwijkend gedrag vertonen. Liever Netflix? Jodel? Tinder? Snapchat? Dan houd ook jij je niet bezig met studeren en doe je net zo hard mee met deze heerlijke activiteit. Sommige studenten noemen een activiteit anders dan het studeren zelf een SOA: een studie ontwijkende activiteit.

Wisten jullie dat er zelfs verschillende vormen van uitstellen zijn? Allereerst kan je perfectionistisch uitstellen, de eerste zin moet perfect zijn in dat lege collegeblok, dus denk je er iets te lang over na (ik herken mezelf hier té goed in). Je kunt ook last hebben van gedemotiveerd uitstelgedrag, waarbij de stof echt veel te saai is en er miljoenen activiteiten leuker zijn. Kom je er als gedemotiveerde uitsteller wel mee weg? Dan zal het gedrag zich blijven herhalen. Vervolgens bestaan er nog studenten die goed presteren onder druk. Zij wachten tot op het laatste moment, niet omdat ze niet willen studeren, maar gewoon omdat ze dan beter studeren. Als laatste is er nog de gestreste uitsteller, je moet zó veel doen, dat je uiteindelijk niks gedaan krijgt.

image1

Als je nou merkt dat je net even iets te vaak ‘sogt’, dan zijn er dingen tegen te doen. Denk hierbij aan het creëren van een goede werkomgeving. De universiteitsbibliotheek is meestal wel een goede plek, tenzij er niet zou frisse personen naast je zitten. Echter moet je zelfs in onze geliefde UB wel een goede motivatie hebben en geen uren koffie gaan drinken met je mede sog ontwijkende studenten. Leg je telefoon tijdens het studeren weg en plan pauzes in waarin je even je appjes, snapjes en matches op de hoogte mag stellen dat je écht al de hele dag bezig bent.

Richt je werkplek daarnaast praktisch in. Soms kunnen studenten best chaotisch zijn, maar tijdens het studeren voor alweer de cursus micro-economie, kan het handig zijn als je alles al op een rijtje hebt voordat je begint aan studeren. Neem je boeken, pennen en markeerstiften mee, en misschien zelf je laptop, maar alleen als je deze echt nodig hebt.

De reden achter het soggen is logisch, studeren is niet altijd even spannend. De studieboeken zijn vaak ‘saai’ geschreven met een klein lettertype en aan afbeeldingen ontbreekt elk spoor. Er is zelfs onderzoek gedaan naar het studie ontwijkende gedrag van studenten. De uitkomst van die onderzoeken is vooral dat het niet erfelijk is. Hé top! Mijn kinderen zullen er geen last van hebben, als ik maar een baan heb om hun naar de universiteit te sturen. Echter zijn onderzoekers er na veertig jaar nog steeds niet helemaal uit waarom we nou massaal alles uitstellen. Zouden zij het onderzoek ook constant uitstellen?

Mocht je toch niet kunnen stoppen met soggen? Dan zijn er ook nuttige activiteiten die je kan ondernemen in de periode dat je niet wil studeren. Hoe blij zouden je huisgenoten zijn als je dan toch een keer de afwas doet? Stofzuigt? De schoonmaaktaak voor die week een keer op tijd voltooid? Daarna is je werkplek nog fijner om uiteindelijk toch aan het studeren te beginnen, zelfs als het de avond voor het tentamen er pas van komt.

Sog dus vooral niet te veel in de aankomende weken, want die studiepunten komen niet vanzelf binnenrollen. Borrelen kunnen we de week daarna weer doen en de sportschool kan ook wel een weekje later van je bezoek genieten.