Spanningen op het Koreaanse schiereiland en haar effecten op de internationale markten

Noord-Korea heeft in de afgelopen week een ballistische raket afgevuurd die over Japan vloog alvorens hij ongeveer 3300 kilometer van Noord-Korea in de stille oceaan terecht kwam. Geheel toevallig is dit de afstand tussen Guam, een eiland wat bij de Verenigde Staten hoort en Pyongyang, de Noord-Koreaanse hoofdstad. Zuid-Korea, dat niet achter kon blijven in dit staaltje symbolisch machtsvertoon, besloot hierop óók een raket af te vuren. Deze landde ongeveer 200 kilometer verderop in zee, “toevallig” de exacte afstand van Zuid-Korea naar Pyongyang. Als kers op de taart claimde het totalitaire regime in het Noorden dat het een waterstofbom had ontwikkeld – deze zijn zo’n 4 tot 5 keer zo sterk als de bom die op Nagasaki viel in WWII – die op een ballistische raket kon worden geplaatst. De Amerikaanse president Donald Trump gaf in een moment van uitzonderlijk staatsmanschap en diplomatie aan dat Noord-Korea “fire and fury” kon verwachten als het besluit dit pad verder te bewandelen. Bijzonder vrolijke ontwikkelingen in de geopolitiek, waarbij je je snel afvraagt: “staat de derde wereldoorlog voor de deur?”.

Gelukkig denken internationale investeerders van niet. De goudprijs is weliswaar lichtelijk gestegen, waar de waarde van veel aandeel-indexen en de opbrengst staatsobligaties wat is gedaald, maar deze ontwikkelingen zijn zeer bescheiden. Zelfs de Zuid-Koreaanse beurs – die in het geval van “fire en fury” het meest te verliezen heeft door haar locatie ten opzichte van het conflict – is meer waard dan op 1 januari 2017.

Er zijn een aantal mogelijke verklaringen voor deze gematigde reactie in de internationale markten. De eerste reden is dat geopolitieke gebeurtenissen zoals de “war on terror” na 11 september, referenda en verkiezingen alleen op een korte termijn effect hebben op internationale markten. Economische groei en winst bij bedrijven zijn veel invloedrijker in de totstandkoming van marktprijzen. Dat gezegd hebbende, is het bijzonder lastig voor bestaande modellen om de economische verliezen van een oorlog op het Koreaanse schiereiland (waar mogelijk China, Japan en de VS bij betrokken zullen zijn) te kwantificeren. Zuid-Korea en Japan hebben belangrijke industrieën (denk aan semi-conductoren), en een vernietiging of tijdelijke stilleging van deze industrieën zal een wereldwijde schok opleveren. Echter, de reactie van de meeste investeerders kan worden gezien als het massale geloof dat zowel Trump als Kim Jong-Un aan het bluffen zijn. En als investeerders, en dus de markt, niet geloven in de oorlogsretoriek van deze heren, waarom zouden wij dat wel doen?

Omdat ze er de laatste tijd vrij vaak naast zitten, de populistische trend heeft de internationale markten al verschillende keren verrast in de afgelopen tijd. Onthoud dat dezelfde investeerders de uitslag van het Brexit-referendum in het Verenigd Koninkrijk of de verkiezing van Donald Trump ook niet juist voorspelden… Laten we hopen dat ze het zo af en toe ook bij het goede eind hebben! Wordt vervolgd…

Door: Michiel Kooijman