Speculatie: Bitcoin block halving in 2020

Afbeelding bitcoin redactie 2-3-2020

Click here for English

Vorige maand was de koers van de Bitcoin weer in de buurt gekomen van €10.000, maar afgelopen maand is de koers weer gezakt naar ongeveer €8.000. Deze schommelingen hebben waarschijnlijk te maken met de speculatie over de aankomende halving van de Bitcoin in mei. Op 20 mei zal de derde Bitcoin block halving plaatsvinden. Dit betekent dat er 50% minder Bitcoins gecreëerd worden per 10 minuten. De beloning voor Bitcoin miners halveert elke 210.000 blocks. Dit is door Satoshi bepaald in het protocol van de Bitcoin. Op dit moment worden er dagelijks 1800 Bitcoins gegenereerd, maar vanaf 20 mei wordt er dagelijks nog slechts 900 BTC gegenereerd. Dit betekent dat het aanbod van nieuwe Bitcoins daalt: schaarste. De verwachtingen over de gevolgen van de volgende halving lopen uiteen. Voor miners betekent waarschijnlijk dat hun beloning gehalveerd wordt.

Sommige analisten beweren dat the kostprijs van een Bitcoin vanaf dat moment minstens $12.000 zal zijn. Van der Chijs, een van de oprichters van Hut8, een miningbedrijf, beweert dat veel miners nu al verlies maken. Hij denkt dat de kostprijs nu al ergens tussen de $12.000 en $15.000 ligt. Waarom zouden de miners hiermee doorgaan? Waarschijnlijk hopen de miners dat de koers binnenkort tot een nieuwe recordhoogte stijgt. Als het klopt wat Van der Chijs zegt, zou de kostprijs vanaf 20 mei minimaal $24.000 zijn. Veel andere analisten komen echter op een ander bedrag uit: $12.000. Zo hebben onderzoekers van CoinShares de huidige kostprijs van 1 BTC bepaald op ongeveer $6100 als wereldwijd gemiddelde. Hierbij hebben ze rekening gehouden met de stroomprijs en afschrijvingen van de hardware. Het bedrijf TradeBlock voorspelt dat de prijs met meer dan het dubbele zal toenemen, omdat het steeds moeilijker wordt om een BTC te minen. De meeste analisten zijn het er wel over eens dat veel miners failliet zullen gaan als de marktprijs niet zal stijgen.

Tot nu toe heeft er slechts twee keer eerder een bitcoin block halving plaatsgevonden: in 2012 en 2016. Frank Smits van BTCDirect heeft de koersveranderingen voor en na de vorige halveringen in onderstaande tabel weergegeven:

Na het zien van deze tabel is het optimisme onder de investeerders begrijpelijk. Wellicht heeft een mogelijke prijsstijging ook te maken met een self-fulfilling prophecy. Bij de aankomende halving is de situatie echter wel iets anders, omdat de CME in 2017 future producten beschikbaar maakte. Vanaf dat moment daalde de koers, omdat mensen toen konden speculeren op een dalende prijs van de Bitcoin.

Mogelijk hebben de aankomende koersschommelingen van de Bitcoin ook invloed op de koers van altcoins, want de koers van andere cryptovaluta heeft in het verleden vaker overeenkomsten getoond met de koers van de Bitcoin.

Door: Kelly Veldman