Staatsloterij betaalt prijs voor misleiding deelnemers

De Staatsloterij, één van de bekendste loterijen van Nederland, organiseert een loterij om een schikking te treffen met duizenden gedupeerde spelers. Tussen de jaren 2000 en 2008 hanteerde de Staatsloterij een trekkingsbeleid waardoor spelers een sterk verlaagde kans op prijzen hadden met hun loten. Doordat de loterij de winnende loten trok uit een pot waarin voor een aanzienlijk deel ook loten zaten die helemaal niet waren verkocht werd de win kans voor de deelnemers kunstmatig laag gehouden. Daarnaast werden er misleidende teksten gebruikt in de advertenties en verder communicatiekanalen richting spelers die deden vermoeden dat de kans op winst vele malen hoger was dan in werkelijkheid. Na slepende rechtszaken heeft de Hoge Raad dit twee jaar geleden beoordeeld als het bewust misleiden van de deelnemers door de Staatsloterij.

Dat deze zaak voor de Hoge Raad verscheen kwam door één van de twee in 2008 opgerichte stichtingen waarbij spelers zich konden aansluiten om op te staan tegen de toen nog vermeende misleidingen van de Staatsloterij. Deze twee stichtingen staan bekend onder de namen Stichting Staatsloterijschadeclaim, goed voor ongeveer zesduizend leden, en Stichting Loterijverlies, goed voor bijna tweehonderdduizend leden. Laatstgenoemde stichting was ook de initiator van verschillende rechtzaken tegen de Staatsloterij, met de misleidingszaak voor de Hoge Raad als belangrijkste geschil. Aan het roer bij Stichting Loterijverlies staat Ferdy Roet, een man die zelf ook niet vrij is van verdenkingen. Tegenwoordig is hij zelfs geschorst als bestuurder door de rechtbank Noord-Holland wegens ernstige verdenking van zelfverrijking via zijn stichting. Met het deelnamegeld van zijn bijna 200.000 leden en andere geldstromen binnen zijn stichting zou hij zichzelf hebben voorzien van een hypotheek en allerlei luxeproducten hebben aangeschaft. Oftewel, Roet komt op voor de belangen van vermeende gedupeerden van de Staatsloterij, maar gebruikte hun contributie aan de stichting juist weer in zijn eigen belang.

Ookal is de uitspraak van de Hoge Raad al enige tijd geleden gedaan, de Staatsloterij heeft nu een overeenkomst gesloten met één van de twee belangenorganisaties, namelijk Stichting Staatsloterijclaim. Na jarenlange onderhandelingen is er afgesproken dat de Staatsloterij een extra, gratis trekking gaat organiseren voor mensen die tussen 2000 en 2007 of bij de Koninginnedagtrekking in 2008 deelnamen en daarbij dus een verlaagde winkans hadden. De verstrekking van deze loten wordt echter nog een punt van aandacht voor de Staatsloterij. Omdat het lastig te controleren is wie wanneer heeft meegedaan aan de trekkingen door de losse winkelverkoop van de loten wordt er een beroep gedaan op de eerlijkheid en de betrouwbaarheid van de deelnemers. Zonder enig bewijs kan er vrij eenvoudig één lot voor de extra trekking worden bemachtigd, wie enigszins bewijs kan overleggen van eerdere meervoudige deelname komt voor twee loten in aanmerking. Mensen die destijds meespeelden met een abonnement kunnen maximaal vier loten ontvangen.

Bij deze nieuwe trekking, die op 27 mei 2017 zal gaan plaatsvinden, gaat de Staatsloterij voor 13,5 miljoen euro aan prijzengeld verdelen. Dit bedrag wordt vooral verdeeld in een aantal hoge bedragen, waardoor meerdere mensen in één keer miljonair zullen worden. Naast dit prijzengeld ontvangen de spelers die aangesloten zijn bij Stichting Staatsloterijschadeclaim een tegemoetkoming van 40 euro per persoon als waardering voor hun actiebereidheid. Opvallend is echter dat ook de deelnemers die zich aansloten bij Stichting Loterijverlies voor deze regeling in aanmerking komen, ook al sloot deze stichting in het geheel geen deal met de Staatsloterij. Met deze actie wil de Staatsloterij het rumoer echter wat de kop indrukken en de aanhoudende rechtszaken van (geschorst) bestuurder Roet ontkrachten. Voorwaarde voor het ontvangen van de vergoeding en het meedoen in de gratis trekking is echter wel dat men daarbij ook moet afzien van het nemen van verder juridische stappen tegen de Staatsloterij. Op deze manier probeert de loterij de naam van haar organisatie weer enigszins in rustiger vaarwater te manoeuvreren.

Door: Matthijs van Lemmen