Stage bij de Rabobank

Zoals jullie weten is een stage geen verplicht onderdeel van een universitaire opleiding Economie aan de Radboud Universiteit, desalniettemin kan een stage een leerzame ervaring zijn. Sommigen van jullie twijfelen wellicht om een stage te gaan doen, daarom hebben wij vierdejaarsstudent Jesse Tielens gevraagd om te schrijven over zijn stage.

Het eerste semester van collegejaar 2016-2017 heb ik stage gelopen op het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht. Deze tijdsplanning kwam voor mij zo uit, omdat ik vorig jaar secretaris was bij de ESV en daarom geen vakken hoefde te volgen het eerste semester. Je kunt natuurlijk om veel andere reden een ‘gat’ in je studie hebben, mijn inziens is een stage een geweldige manier om zo’n gat op te vullen. Ook als je de studie gewoon nominaal gaat halen is er ruimte voor een stage, ofwel tijdens het schrijven van je bachelor/master-scriptie óf in het kader van de keuzeruimte kan een onderzoeksstage ook goed zijn voor 12EC waarmee de keuzeruimte gevuld kan worden!

Het vinden van een stage was voor mij niet moeilijk. Viktor de Leeuw, een goede vriend van mij, had al bij de Rabobank stage gelopen en op zijn aanraden kon ik ook solliciteren. Als je dus op zoekt bent naar een stage kunnen contacten met ouderejaarsstudenten enorm handig zijn.

Bij de Rabobank kwam ik binnen in het team Pricing, Portfolio & Groenbank, tijdens een heel turbulente fase. Op dat moment begon de Rabobank net aan een enorm grote reorganisatie, wat veel gevolgen had voor collega’s op het gebied van werkzaamheden, structuur en baanzekerheid. Als stagiair was het onwennig om op dat moment te beginnen, gelukkig krijg je hierin begeleiding van collega’s. Zoals de naam doet vermoeden houdt mijn team zich bezig met het productassortiment voor de zakelijke markt van Rabobank. Zij zijn onder andere verantwoordelijk voor het prijzen van producten, de uitzet ervan en daarna de monitoring.

Tijdens mijn stage kreeg ik de kans om samen met mijn collega Michel een nieuw product te lanceren. Het product was een nieuwe goedkope lening, waarvoor Rabobank het geld ophaalt bij de ECB. De ECB wil namelijk de klein-zakelijke markt graag stimuleren in deze economische moeilijke tijd, dit doet ze door banken goedkoper geld aan te bieden tegen een rente die lager ligt dan de huidige marktrente. Deze ‘pot geld’ moesten wij dus ophalen en uitzetten via een nieuw product. Het hele proces van lancering tot aan het beheer van de leningen heb ik van dichtbij meegemaakt en aan bijgedragen, wat ontzettend leerzaam was. Je kunt begrijpen dat dit ook veel verantwoordelijkheden met zich meebracht, dit is met name wat stage voor mij zo leuk maakte.

Of een stage het waard is, hangt van een aantal factoren af. Dat je als stagiair zelf initiatief toont lijkt mij het allerbelangrijkste! Veel van mijn collega’s hebben een druk werkschema, waarin ze niet 1-2-3 tijd voor jou kunnen vrijmaken. Het is dus zaak dat je op de juiste momenten hen je hulp aanbiedt en hun vertrouwen wint door de taken die ze naar jou delegeren goed uit te voeren. Daarnaast is vakinhoudelijke kennis opdoen ondergeschikt aan ‘social skills’ tijdens je stage. In de huidige arbeidsmarkt is het maar moeilijk te voorspellen waar je als econoom terecht komt na je studie. Alle specifieke bancaire kennis die ik heb opgedaan, heb ik misschien straks dus niks aan. Maar de omgang met collega’s, het oplossen van problemen, collega’s telefonisch te woord staan, etc. zijn vaardigheden die in elke baan van pas komen. Van je collega’s krijg je vaak ook veel tips/ervaringen met betrekking tot hun loopbaan, dit heeft mij geholpen in de oriëntatie van mijn verdere loopbaan.

Samenvattend, een stage kan een enorm leervolle ervaring zijn; maar je moet er wel hard voor werken en jezelf inzetten op stage. Ga je een stage doen? Dan kan ik vooral aanraden dat je een bedrijf zoekt waar met name de werkomgeving je aanspreekt. Wees ook vooral niet bang om tijdens het sollicitatiegesprek te vragen wat zij voor jou kunnen betekenen! Wellicht is het bedrijf gewoon op zoek naar een goedkope arbeidskracht, maar als jij in een dergelijke rol jezelf niet kan ontwikkelen schiet je er niks mee op.