Studiereis 2019! Oostenrijk & Slowakije!

23 maart – Zaterdag

De reis werd al vroeg ingeluid. Op de eerste weekenddag vertrok de groep enthousiastelingen met de trein vanaf Nijmegen Centraal rond kwart over acht om vervolgens aan te komen op Schiphol rond tienen. Een deel van de groep werd door middel van auto’s afgezet en stond al klaar, wachtende op de groep. Menigeen had een iets te zware koffer al vóór vertrek, waarschijnlijk vanwege de uiteenlopende weerberichten voor de aankomende week. Met zwaar bepakte koffers liepen we dan richting de incheckbalie om vervolgens de vlucht richting Salzburg te pakken. Na een korte vlucht van zo’n vijf kwartier landden we op een idyllische luchthaven met gletsjers om ons heen. Vanuit hier pakten we de regionale lijnbus naar een van de bushaltes die amper een minuut lopen van ons hostel af lag. Rond een uur of drie stonden we met zijn allen in de lobby om in te checken en werden de kamerindelingen bekendgemaakt. Mooi, ruim opgezet hostel dat meer weghad van een hotel dan van een hostel. Op de late namiddag eventjes nog wat zonnestralen meegepikt op het dakterras van het hostel om vervolgens 200 meter verderop een Grieks restaurant op te zoeken en even lekker onderuit te zakken van de lange reisdag. Na het uitbuiken was het dan toch echt tijd om aan de presentaties te beginnen die eenieder had voorbereid alvorens de reis was begonnen. Hierbij leerden we over de duurzaamheidsdoelen van zowel Oostenrijk als Slowakije en over de economische toestand van beide landen. Na de presentaties wilde de groep toch graag nog uit en zochten we een barretje op. We werden vriendelijk doorverwezen naar een achterkamer wat meer weghad van een woonkamer dan een bar. Desalniettemin was het een gezellige avond en belandden we toch weer in een kroeg midden in het centrum van Salzburg.

Studiereis 2019! Oostenrijk & Slowakije!

24 maart – Zondag

Na een korte nacht voor de meesten heeft de groep even lekker zitten ontbijten in de lager gelegen eetruimte en werden we verzocht rond 09:00 te vertrekken richting Festung Hohen Salzburg, een hoger gelegen kasteel waarbij er van een schitterend uitzicht over de stad Salzburg genoten kon worden. Hier hadden we wat vrije tijd en besloot de ene helft van de groep een zonnig terrasje op te zoeken en de anderen waanden zich in een museum dat zich ook bevond in het kasteel. Het geboortehuis van Mozart bleek in renovatie en was daarom gesloten voor publiek en dus bestond de middag uit vrije keus. ‘s Avonds stond de keus voor dineren ook vrij en spreidde de groep zich uit over de restaurantjes van Salzburg.
Het leukste werd voor het laatst bewaard, want direct na het eten werd er afgetrapt met de kroegentocht die begon in een Irish pub pal aan de rivier de Salzach. Dit was het begin van een lange, maar relatief vroeg afgelopen drankavond waarbij er in vier kroegen meerdere alcoholische versnaperingen genuttigd zijn.

25 maart – Maandag

Deze tweede ochtend in Salzburg moesten we ons semi-formeel kleden, want er stond een privé lecture op het programma bij de Universiteit van Salzburg. Na een aantal liften naar verkeerde etages genomen te hebben werd dan uiteindelijk toch nog voor verwachte aankomsttijd de universiteit gehaald. Hier kregen we een lecture over macro-economie en de leerwijze ervan in Salzburg. Tijdens deze lezing kwamen onderwerpen voor als korte- en middellange termijn gevolgen voor de economie aan bod, maar ook het gebruik van data reductiemethoden. Na deze boeiende presentatie van toch wel twee uur besloot de groep te gaan lunchen op z’n Oostenrijks; een Wiener Schnitzel met een biertje in een plaatselijk restaurantje. ‘s Middags een bezoek gebracht aan het ‘Haus der Natur’, dat wat weghad van het Nederlandse Nemo in Amsterdam. Tal van verdiepingen waarbij de een fungeert aquarium en de ander als reptielenverblijf, maar ook een wetenschappelijke verdieping waarbij er geëxperimenteerd kon worden met de waterhuishouding en dergelijke. Na deze interessante stop werd er vrije tijd ingelast waarna eenieder zelf kon beslissen wat ze wilden doen. De meesten keerden terug naar het hostel met de bus om daar lekker te relaxen bij de andere reisgenoten en hun koffers weer in te pakken voor de tweede reisdag die eraan zat te komen.