Studiereis Ljubljana & Zagreb

Studiereis Ljubljana & Zagreb
Stefan van der Leek – Zondag

Kwart over negen ’s ochtends bleek maar weer vroeg te zijn. Desalniettemin stond er een groep enthousiaste ESV’ers paraat om op studiereis te gaan. Met de bus van het Nederlands elftal vertrokken we richting Schiphol om vanaf daar met het vliegtuig naar de luchthaven van Ljubljana te gaan. Eenmaal (bijna) iedereens koffers te hebben zijn we als maffia vips met een zevental zwarte busjes naar het hostel gebracht. Nadat iedereen gesetteld was, zijn we met de groep uit eten gegaan waarmee de sfeer er gelijk goed inzat. Vervolgens kwam gelijk het onvermijdelijke deel van de studiereis: de opdrachten presenteren. De een was beter voorbereid dan de ander, maar er is wel gelachen. Na een aantal biertjes wilde men graag een bar opzoeken voor de nachtelijke uren, welke helaas allemaal dicht bleken te zijn. Gelukkig voorzag het hostel de dorstige ESV’ers van meer koud bier en wisten wij daar wel raad mee.

Pieter ten Cate – Maandag

Na een niet al te zware zondagnacht, hadden we maandagochtend het eerste bedrijvenbezoek. ’s Ochtends om 10 uur gingen we naar de centrale bank van Slovenia (Banka Slovenia). Hier kregen we een presentatie over de Sloveense economie van de afgelopen 25 jaar. Na deze interessante presentatie gingen we direct door naar de Kathedraal van St. Nicholas. Een erg mooie oude kerk. Hier stond een Thomas van Aquino beeld, wat mij met pijn in mijn hart liet denken aan de oude, oh zo mooie, Thomas van Aquinostraat. Met een aantal vrije uurtjes daarna hebben sommigen een kasteel bezocht. Om 5 uur gingen we naar de Nederlandse ambassade. Eerst met de bus en daarna een wandeltocht door de sneeuw. Toen kwamen aan bij de residentie van de ambassadeur. Een kast van een huis. Hier woont hij maar ontvangt hij ook gasten. Na weer een kort praatje over de Sloveense economie gingen we borrelen met de ambassadeur. We kregen verhalen te horen over hoe het is om ambassadeur te zijn maar ook over zijn oude studententijd. Ondertussen werden we bediend door obers met hapjes en drankjes. Erg geslaagde borrel. Nadat we omgekleed hadden in het hostel, hebben we de avond afgesloten in een Sloveense studentenkroeg.

Luuk Tupker – Dinsdag

Na de allereerste dag stappen in het pittoreske Ljubljana werden wij om half elf ’s ochtends verwacht bij de NLB (Nova Ljubljanska Banka), deze bank heeft een marktaandeel van 25% binnen Slovenië en heeft ook zo haar vestigingen in oud Joegoslavië. Bij de NLB werd ons allereerst verteld over hoe de NLB te werk gaat en wat haar ambities zijn. Daarnaast werd ons een beeld geschetst van hoe de NLB bezig is met Talent Development. Tot een ieders geluk sloot de NLB de sessie af met een tafel vol met hapjes en konden de ietwat brakke leden weer langzaam bijkomen. Na anderhalf uur pauze en een aantal spelletjes “What are the odds?” vervolgden we onze weg zo’n vijf meter verder naar de volgende bank. De SID banka (Slovenian Innovation and Development Bank) waar ons de internationale effecten van de crisis op Slovenië werden gevisualiseerd. Na de SID bank stond er een boottour op het programma. Deze tour ging door de grachten van Ljubljana en liet de oplettende ESV’ers kennis maken met de mooie natuur van Ljubljana. De bootmeister kon de kans natuurlijk niet laten schieten om te gaan voor een boot op een boot en dus werd er braaf een litertje bier soldaat gemaakt. Deze veel bewogen dag sloot af met een diner waarbij er nog een aantal verrassingen voor de verjaardag van Joerie aanwezig waren. Jammer genoeg heb ik zelf op deze dag het veld moeten ruimen binnen het Assassin’s spel door goede samenwerking binnen een groepje vrouwen.

Iris Vervoort – Woensdag

De dag waarbij de groep Ljubljana verliet en inruilde voor een nieuwe stad, Zagreb! De koffers werden gepakt en met een volgeladen bus gingen we de grens over! Om 11.50 werd de grens tussen Slovenië en Kroatië bereikt, waar met enige vertraging van 40 minuten de bus ook de grens over mocht, de buschauffeur bleek namelijk geen geldig visum te hebben. Al met al werd het Chillout hostel in Zagreb bereikt! Door middel van een stadstour en een kroegentocht werd de stad binnen enkele uren meteen verkend. De stadstour liet veel oogjes openen in zowel de boven- (Gornji Grad) als benedenstad (Donji Grad) van en aan de hand van personages welke door studenten werden gespeeld werden er interessante verhalen verteld. Een opmerkelijk weetje wat iedereen zal bijblijven is dat de lampen in de kathedraal uit een casino in Las Vegas komen. Tijdens de kroegentocht werd er aan de hand van verschillende spellen punten behaald door zowel team groen als oranje, waar uiteindelijk team groen met de overwinning club Opera betrad.

Lieze Nijenhuis – Donderdag

De donderdag begon met een redelijke relaxte ochtend. Er was tijd om (een beetje) uit te slapen en we konden genieten van het zonnetje onderweg naar de bedrijven voor vandaag. Allereerst waren we op bezoek bij Erste Bank, waar een interessante en vooral ook grappige presentatie werd gegeven. Drie van de mannen werden uitgedaagd tot een wedstrijd TOASTing, welke Kasimir won. Vlak naast Erste Bank bevond zich de Zagreb Stock Exchange, waar ons meer werd verteld over hun taken in Kroatië en de CROBEX. Ook hier wist de spreekster ons actief bezig te krijgen met enkele opdrachten.

‘s Avonds gingen de mannen en vrouwen apart uiteten. De vrouwen genoten van shared dining met een lekkere cocktail, terwijl de mannen genoten van monster burgers en een verfrissend biertje. Later op de avond werd nog even genoten van de muziek in het hostel, die vooral bij enkele deelnemers in de smaak viel, maar niet al te lang, aangezien de volgende ochtend de wekker vroeg af zou gaan.

Melis Sönmez – Vrijdag

De ochtend begon met een bezoek aan de economische faculteit van de Universiteit van Zagreb. We kregen een rondleiding door het gebouw en mochten vervolgens colleges bijwonen waarbij we werden geïnformeerd over de universiteit en de economie van Kroatië. Het was erg leuk om te zien in wat voor omgeving Kroatische studenten economie studeren.

Na het bezoek aan de universiteit hadden we wat vrije tijd. Sommigen namen een dutje, de anderen verkenden de stad. Om half drie moesten we weer verzamelen voor ons bezoek aan de Nederlandse Ambassade in Zagreb. We kregen een presentatie over de rol van de Nederlandse ambassade in Kroatië en over de economie van het land.

In de avond gingen we met z’n allen naar een cocktailbar. Er was een lange tafel voor ons gereserveerd, waardoor we gezellig samen konden zitten. Na heel wat drinken en lachen eindigden we ook deze avond in een club, waarna we weer terugkeerden naar het hostel.

Vera van Oijen – Zaterdag

De op een na laatste dag van de studiereis is aangebroken! De formele dagen zitten er weer op en de zaterdag staat in teken van de Crazy 88 en de VIP night. In de ochtend was het tijd om zoetjes aan de koffers in te pakken en bezochten we het Museum of Illusions. Daarna begonnen we aan de Crazy 88, waarbij o.a. Big Macs binnen 30 seconden naar binnen werden geschoven, adtjes ESV en wijntreinen werden genuttigd. Niet alle groepjes waren even enthousiast en sommige besloten om na een aantal opdrachten hun bedje op te zoeken om even bij te slapen voor de welbekende decadente avond. ’s Avonds gingen we voor de laatste keer met z’n allen uiteten. Hierbij werd de week besproken en hadden de docenten presentjes gekocht die betrekking hadden op persoonlijke verhalen. Lang in het restaurant hebben we niet gezeten, omdat de eigenaar een uurtje inplannen wel lang genoeg vond. Echter mocht dit de pret niet drukken en werd het biertje verder opgedronken in de bar van het hostel. Daarna was het toch echt tijd voor de decadente avond in club Opera, waar we een eigen VIP-gedeelte tot onze beschikking hadden en voldoende flessen rum en wodka. Toch eiste vermoeidheid voor sommigen z’n tol en werd zelfs de wc gebruikt als slaapplaats. De decadente avond was zeker geslaagd en het was een ontzettend leuke afsluiter van de week met zijn allen!

David den Besten – Zondag

Na een zeer geslaagde decadente avond werd menig student zondagochtend niet geheel nuchter wakker. Half dronken werden de laatste koffers ingepakt, want om 9 uur moesten we al weer klaar staan voor het hostel. De zondag stond voornamelijk in het teken van onze lange reis van Zagreb naar Nijmegen. Eerst met de tram naar het busstation van Zagreb, waar de Flixbus ons opwachtte. Zonder oponthoud bracht de Flixbus ons naar het busstation van Ljubljana, vanaf waar we door onze vrienden van de Sloveense maffia in de geblindeerde Mercedes busjes geëscorteerd werden naar het vliegveld. Aldaar was het tijd voor lunch en waar de meeste studenten opteerde voor een schnitzel ter grote van een frisbee, vond Paul dat na een week lang alcoholische adtjes zijn lichaam nog niet genoeg op de proef was gesteld en besloot in plaats van zijn lever ditmaal zijn darmen eens te terroriseren. Na het verliezen van een steen-papier-schaar voor een kleine eetlepel aan een [vul een scheldwoord in] pittige saus, besloot Paul dat “half werk is geen werk” en goot het flesje tot aan de laatste druppel toe achterover, tot ontsteltenis van de andere studenten aan tafel. Zijn eerste bezoek aan het kleinste kamertje zal geen pretje zijn geweest vermoed ik zo. Na dit enigszins choquerende tafereel kon er worden ingecheckt, wat deze keer zonder problemen verliep. We vlogen keurig op tijd weg uit Slovenië om vervolgens zonder enige vertraging op Schiphol te landen, waar onze bus al op ons stond te wachten. Rond de klok van acht reden we ons prachtige Nijmegen weer binnen en kwam er helaas een einde aan een prachtige reis.

Ten slotte wil ik namens de reiscommissie het bestuur, de studenten en de docenten bedanken voor hun bijdrage en enthousiasme tijdens de reis. Als commissie scheppen wij de randvoorwaarden, maar jullie maken de studiereis tot een succes. Bedankt!