Tentamenweek Tips van XXXII

esvisie joejoe

De derde tentamenperiode is alweer in volle gang, nog één blok en dan is het voorbij voor dit collegejaar. Voor sommigen van jullie wachten misschien nog hertentamens. Wat we in ieder geval hopen, is dat jullie al je tentamens mogen halen.

De meeste tentamens worden digitaal gehouden, met een uitzondering van een aantal vakken. Hierbij komt dat studeren voornamelijk thuis gebeurt, tenzij je snel genoeg bent om een plekje te bemachtigen op de universiteit. Helaas is ook de ESV-kamer nu niet geopend om jullie welverdiende (soms net iets te lange) koffiepauzes te houden. Om deze reden organiseren wij een koffie uurtje op 1 april waar jullie de échte DE koffie inclusief koekjes thuisbezorgd kunnen krijgen om toch dat gevoel van studieontwijkend gedrag te ervaren.

Als bestuur hebben wij een aantal tips voor jullie om deze tentamenweek zo goed mogelijk door te komen.

“Maak een wandeling” - Adinda

Mijn tip aan jullie is om af en toe een wandeling te maken. Even wat frisse buitenlucht na uren studeren op je kamer kan zeker geen kwaad. Ga je benen strekken en spaar je ommetje-punten of luister naar een podcast. Wat in ieder geval belangrijk is, is dat je niet al te veel bezig bent met je tentamen of het beantwoorden van vragen van anderen: neem echt even een pauze en zet je telefoon desnoods even op vliegtuigstand. Deze wandeling hoeft geen uren te duren, een half uurtje is vaak al genoeg. Je zult merken dat wanneer je thuiskomt je weer energie hebt om verder te studeren. Heel veel succes met jullie tentamens en hopelijk tot snel!

“Laat je niet afleiden” – Sophie

Een appje met een vraag over het ene vak, een Instagram post die je écht even moet zien of een Snapchat van iemand die doet alsof hij/zij héél hard aan het studeren is. Genoeg meldingen die je op een dag binnenkrijgt die je afleiden van studeren! Mijn tip is daarom om je telefoon weg te leggen. En dan bedoel ik niet één meter naast je zodat je uit gewoonte toch om de tien minuten even je telefoon checkt. Leg je mobiel in de lade van je nachtkastje, stop het ding in je tas of laat het, desnoods, even rusten in je kledingkast. Veel succes met de tentamens en hopelijk zie ik je bij het koffie uurtje op 1 april!

“Neem even een koffie pauze” – Merijn

Deze tentamenweek heb ik vier tentamens gepland staan. Persoonlijk ben ik na een paar uur naar mijn laptop kijken al behoorlijk uitgeput, en dan alleen maar door te werken helpt natuurlijk niet. Daarom wil ik iedereen aanraden om af en toe een koffiepauze te houden. Je denkt misschien dat het niet helpt om juist te stoppen met studeren omdat je dan uit de ‘flow’ kan raken van het studeren, maar ik ben het hier persoonlijk niet mee eens. Je lichaam heeft nou eenmaal af en toe een pauze nodig, dus neem die vooral. Zelf merk ik dat ik me na het drinken van één (of twee) kopjes koffie, ik me beter kan focussen op de studie. Of het nou zelf gezette oploskoffie is, of een cappuccino van de koffiezaak om de hoek, het kan zeker geen kwaad om af en toe even een kopje te drinken.

“Eet gezond” – Shirlynn

De tip die ik jullie wil meegeven is dat je goed op je voeding moet letten. Natuurlijk moet je dit altijd al, maar vooral tijdens de tentamenweken zijn de vitamines heel erg belangrijk. Eten met snelle suikers geven je misschien op het korte termijn energie, maar hierdoor is de dip ook groter. Kies eens voor een appeltje, peertje of een tomaat als snack in plaats van een zakje chips of een koekje. Je zult merken dat groente en fruit je veel meer energie geven op de lange termijn, dit is natuurlijk essentieel wanneer je de hele dag moet studeren. Succes met de tentamens iedereen en zorg goed voor jezelf!

“Ga iets actiefs doen” - Wouter

Mijn tip om te ontspannen en je hoofd even helemaal leeg te maken: ga iets actiefs doen. Ook al zijn de sportscholen dicht, er zijn nog tal van mogelijkheden om te bewegen. Ga een rondje lopen, fietsen of leef je uit in je ‘thuisgym’. Met een beetje geluk kun je wellicht nog een huisgenoot motiveren om mee te doen! Op deze manier zorg je niet alleen dat je op het moment zelf je hoofd leeg kan maken, maar voel je jezelf gedurende de week een stuk frisser. Dit komt dan hopelijk weer ten goede van de rest van je tentamens. Dan rest mij nog maar één ding en dat is om je succes te wensen met je komende tentamens!