The only way is up…or is it

The only way is up… or is it

Al maanden hoor ik verhalen van collega-studenten die hun volledige toelage (incluis maximaal bijlenen!) in aandelen dan wel cryptocurrency pompten. Elke krant, professor, tijdschrift en zelfs de koffiejuffrouw bij de lokale voetbalkantine heeft je al verveeld met verhalen over deze digitale munten, dus het laatstgenoemde laat ik voor jullie gemoedsrust achterwege. Aandelen dan: jarenlang leek het erop dat de markten alleen maar omhoog konden. Recordhoogtes werden bereikt en economieën groeiden boven hun langdurige trends. Menig student (economie) ontging dit niet; 0% rente op je schuld bij ome Duo terwijl je met fondsen 4 tot 6 procent jaarlijkse groei in de marktwaarde van je portfolio kan realiseren… Wie komt dan niet in verleiding?

De markten lieten inderdaad een opwaartse trend zien, tot plotseling, op 2 en 5 februari de Dow Jones Industrial Average met 1174 punten viel (4,6 procent). Verrassing alom: van 29 januari tot 7 februari viel FTSE 100 met 8,2 procent, de MSCI Emerging Markets Index met 7,5 procent en ga zo maar door. Net nu jij je spaarrekening geplunderd had… Houd je je portfolio nu vast om dit verlies te compenseren? Of verkoop je omdat de markt nu te onstabiel is?

Laten we eerst kijken wat de oorzaken achter deze plotselinge daling zouden kunnen zijn. De eerste mogelijke reden is onzekerheid over het beleid van centrale banken voor de komende tijd. Van 2009 tot 2017 was het beleid van deze banken zeer vriendelijk naar investeerders, de rente werd laag gehouden en de Europese Centrale Bank (hierna ECB) kocht veel obligaties op met nieuw geprint geld. Sinds kort zijn de centrale banken van Engeland en Amerika een nieuwe route ingeslagen: de rente zal geleidelijk worden verhoogd. Ook de ECB is minder obligaties aan het opkopen. Dit beleid begint de eerste vruchten al af te werpen: de rente op obligaties in Amerika gaat geleidelijk omhoog. Dit zou de eerste reden voor de ‘beurscrash’ van begin februari kunnen zijn: het is niet duidelijk wat het precieze beleid van deze centrale banken gaat zijn, en financiële markten zijn over het algemeen niet gebaat bij dit soort onduidelijkheden. In Amerika blijven ze op karakteristieke wijze optimistisch, een analist van BlackRock, ’s werelds grootste vermogensbeheerder noemde het: “an opportunity to add risk to portfolios”.

Een mogelijk andere reden zit hem in het feit dat op 2 februari bekend werd dat het gemiddeld uurloon in Amerika in het afgelopen jaar met 2,9 procent is gestegen. Voor wie net macro-economie heeft gevolgd, gaan er waarschijnlijk wat belletjes rinkelen: de wage-setting relatie schuift naar rechts, waardoor je een lager natuurlijke output hebt, wat je ziet aan een AS-curve die omhoogschuift. Afgezien van het model gaan er door hogere lonen bij investeerders een ander belletje rinkelen: inflatie als gevolg van een verhitte economie! De verwachting is dan dat dit bestreden zal worden met een (nog) hogere rente, wederom slecht nieuws voor je portfolio.

Het bovenstaande is uiteraard koffiedikkijken en de realiteit blijkt altijd anders dan een economische voorspelling. Die studiefinanciering zou ik in ieder geval lekker laten staan (gratis geld!), maar of je het in aandelen, cryptocurrency of bier om moet zetten mag je dus lekker zelf beslissen!

Door: Michiel Kooijman