The road to immigration reform

Het duurde niet lang voordat de nieuwe president van de Verenigde Staten, Donald Trump, actie ondernam in het volbrengen van zijn campagne beloftes. Afgelopen weekend werd namelijk de eerste stap gezet in het verminderen van de instroom van buitenlanders. Het inreisverbod voor de Verenigde Staten geldt daarnaast ook voor degene die een geldige verblijfsvergunning hebben.

Voor passagiers uit zeven islamitische landen: Irak, Syrië, Iran, Libië, Somalië, Sudan en Jemen, leek terugkeren naar de Verenigde Staten geen mogelijkheid meer. Op 28 januari 2017 bleek de regel daadwerkelijk gehandhaafd te worden, toen er wel zeker zeven passagiers geweigerd werden door onze eigen Koninklijke Luchtvaart Maatschappij.

Het verbieden van instroom van passagiers uit deze specifieke landen is deel van het schorsen van het vluchtelingenprogramma. Op dit moment is dit programma voor zeker 120 dagen stilgelegd. Vluchtelingen uit bijvoorbeeld Syrië mogen in deze tijd zeker niet naar de Verenigde Staten komen. Door deze nieuwe regeling van de nieuwe president komen er duizenden vluchtelingen in de problemen. Daarnaast moeten duizenden vluchtelingen op andere plekken worden ondergebracht, wat het ‘probleem’ in andere landen kan vergroten, aldus vluchtelingenorganisaties.

Trump ontkent echter dat de maatregel is gericht tegen moslims. Ondanks dat in de zeven bovengenoemde landen vooral het islamitische geloof heerst, zegt Trump dat ‘het de Amerikanen beschermt tegen terroristen.’ Het strikte toelatingsbeleid was een van de beloftes tijdens Trump’s campagne voor het presidentschap.

Het lijkt alleen niet alsof het een bescherming is tegen het terrorisme, aangezien geen enkele van de terroristen die op Amerikaans grondgebied heeft gehandeld uit een van de zeven verboden landen afkomstig was. Landen waar dit wel voor geldt, zoals Saudi-Arabië, Libanon of Egypte, staan niet op de lijst. Wat ook op te merken is, is dat Trump zijn zakenmannen wel zaken doen met bedrijven uit de landen waar terroristen vandaan komen, maar niet met de zeven landen op de lijst.

Echter eindigt het verhaal niet bij het invoeren van de maatregel alleen. Al op zaterdagavond kondigden immigratieadvocaten aan om een rechtszaak te beginnen om het besluit van de president terug te draaien. Op 29 januari werd bekend dat een federale rechter in New York besloot dat iedereen die de VS was geland en een geldig visum had wél moest worden toegelaten. Trump zijn ideeën werden hiermee deels gedwarsboomd. Het gaat echter wel om een tijdelijk noodverblijf. Gedurende één week mogen mensen die met geldig visum in de VS zijn geland niet worden vast- of uitgezet. Het weigeren op basis van religie is eigenlijk in de VS ook niet toegestaan. Maar de president van Amerika heeft wel het recht om immigranten te weigeren op basis van een landenselectie.

Al met al is de nieuwe president nog altijd verzot op de kijkcijfers. Ik denk persoonlijk dat hij het niet erg vindt dat de hele wereld wederom over hem praat. Hij zal in de aankomende weken vast nog meer dominantie willen uitstralen en we wachten rustig af hoe hij zal reageren op de uitspraak van de federale rechter.

Door: Lieze Nijenhuis