Twan en Merijn over hun eerste blok

Hey, ik ben Twan Hillebrink, 18 jaar oud en geboren en getogen in de, toch net iets mindere variant van Nijmegen, Arnhem. De laatste jaren ben ik mij steeds meer gaan interesseren in de economie en met name de financiële kant hiervan. Ook sprak het vak mij op de middelbare school altijd al het meeste aan, waardoor mijn studiekeuze redelijk gemakkelijk en vanzelfsprekend was.

Na een heerlijk lange vakantie te hebben gehad, was het dan eindelijk zo ver: de introductieweek. Met stiekem toch wel een beetje de angst op de nieuwe medestudenten, kwamen we op een zonovergoten zondagmiddag bij elkaar. Zoals gewoonlijk was ik weer eens aan de late kant, maar gelukkig was het drinken nog in grote getalen aanwezig. Het begin was een beetje onwennig, maar naar mate de dag vorderde kwam de gezelligheid er in en werd al een hechte groep gecreëerd door onze geweldige papa’s Stefan, Mark en Youri en natuurlijk mama Bob. Er werd een heerlijk ‘diner’ voor ons geregeld bij Youri, een avond die bij velen nog vers in het geheugen zit en waarschijnlijk ook niet zal verdwijnen. Iedereen had geweldige verhalen, bijnamen werden bedacht en er werd enorm hard gelachen. De week, waarin we misschien als groep een iéts betere eerste indruk hadden kunnen achterlaten, vloog daadwerkelijk voorbij, maar er stond nog een introfestival te wachten. Het was een fantastisch weekend, waar de ‘kannetjes de neus’ er doorheen gingen alsof het water was. Ook nu nog is met recht te zeggen dat de groep door de introweek enorm hecht is geworden en we hier allemaal een hoop gezelligheid aan over gaan houden.

Natuurlijk moest er ook gewerkt worden, en dit was vooral de eerste week wel weer even wennen. Voor mij was gelijk een bepaalde mate van vrijheid te herkennen, en dit is toch wel even schakelen in vergelijking met de middelbare school. In het eerste blok hebben we de vakken Economie van de Managementwetenschappen, Onderzoeks- en Interventiemethodologie en Academische Vaardigheden gevolgd. De colleges zijn over het algemeen goed te volgen, en over het algemeen ging ik dan ook met een goed gevoel de tentamens in. Toch werd dit gevoel enigszins verstoord tijdens het tentamen OIMA. EvdM daarentegen was naar mijn mening goed te doen.

Om het óh zo zware studieleven wat beter te maken, waren er gelukkig nog de activiteiten van de ESV. Toch elke week weer iets om naar uit te kijken. Activiteiten als een bierpong-toernooi, een maandelijkse borrel, lasergamen en een gezellig avondje poolen. Het hoogtepunt van de eerste periode was voor mij toch wel het kennismakingsweekend. Een weekend met een ruim overschot aan lauwe Schultenbräutjes, met op zaterdagavond de cantus. Het was een avond waar menig eerstejaars ESV-er nog lang op zal terugkijken. Ik had werkelijk geen idee wat me te wachten stond, maar laat ik het zo zeggen, dat heb ik geweten ook… Met meerdere straffen en uiteindelijk een drijfnat pak was voor mij de avond toch nog wel echt geslaagd!

Ik kan dus wel concluderen dat ik me in deze relatief korte tijd al helemaal thuis voel in Nijmegen. De studie, de vereniging, vrienden en alle activiteiten maken voor mij het plaatje van het studentenleven compleet, en ben dus zeer tevreden met mijn keuze. Nu is alle focus gericht op het halen van mijn BSA, zodat ik de aankomende jaren nog lekker kan gaan genieten van het leven hier.

Goedendag iedereen, mijn naam is Merijn van der Leeuw en ik ben begonnen aan mijn eerste jaar Economics and Business Economics. Het eerste blok begon natuurlijk met de introductieweek. Daar begonnen we met het ontmoeten van onze introvaders: Jeroen, Rinze, Sjoerd en Lamar. Zij waren te herkennen aan hun mooie roze shirtjes en het mooie nummer Africa van Toto, wat alleen maar werd herhaald. De introweek was totaal wat je ervan zou verwachten: veel feesten, de stad ontdekken en kennis maken met de studie, en dat was helemaal top. Dingen die voor mij vooral bij bleven hangen zijn bijvoorbeeld de het bowlen met de ESV, waar we met iedereen die economie studeert bij elkaar kwamen om te bowlen. Daarna kwam de ESV barbecue, waar we met zijn allen nog gingen eten en borrelen. Het meest unieke aan de week was zeker het introfestival. Van te voren wist ik niet zeker wat ik moest verwachten, maar op het terrein bleek dat het een enorm feest was dat het hele weekend door ging, inclusief een cantus en vele andere activiteiten.

Dan de studie zelf. Dit blok begonnen wij met drie vakken: Academic Skills, Introduction to Economics and Business en Methods of Research and Intervention. Bij academic skills leren wij hoe je een goed academisch verslag schrijft. Ik weet nu dus bijvoorbeeld wat ik vooral niet moet doen bij het schrijven van een verslag, maar de precieze perfecte manier waarop het wel moet weet ik ook nog niet precies.

Bij dat vak heeft iedereen een mentor gekregen aan die ze helpt bij het schrijven van de verslagen, maar bij wie je ook terecht kan voor alle andere vragen die je zou kunnen hebben. Bij intro to economics hebben we het gehad over basisbegrippen van economie, zoals vraag en aanbod. Daarna zijn we doorgegaan met het bespreken van verschillende economische theorieën, zoals de evolutionaire theorie en agent-principaal relaties. Persoonlijk vond ik dit het interessantste vak, omdat dit het enige vak was waar ik direct voor koos toen ik een studie koos. De andere vakken kwamen er bij, maar daar had ik als ik in het begin had mogen kiezen nooit voor gekozen. Het derde vak, methods of research and intervention, gaat over het doen van onderzoek en alle details die daarbij komen. Dit vak vond ik zelf het minst interessant, al is het natuurlijk nog steeds belangrijk voor de algemene studie.

Zo ging het een tijdje voorbij: veel hoorcolleges, werkgroepen en reisjes op en neer naar Nijmegen voor mij. Dit werd afgewisseld met wat activiteiten er tussen, zoals het eerstejaarsdiner van de ESV en natuurlijk alle andere feesten die er zijn geweest. Helaas werd het daarna tijd voor de tentamens. Eerst hadden we een week vrij die je zelf mocht besteden om te leren, en de week daarna kwamen de tentamens dan echt. Met introduction to economics en methods of research and methodology nu (hopelijk) afgesloten, en een eerste versie van een verslag ingeleverd voor academic skills, ben ik nu als alles goed gaat klaar met deze vakken en dit blok. Nu nog duimen voor de cijfers van de tentamens.