Stagiair Modellering Stresstesten

Master

Financieel risicomanagement

36 uur

Solliciteer direct

Lever een bijdrage aan het optimaliseren van stresstesten als meewerk/afstudeerstagiair modellering stresstesten bij DNB.

Jij hebt impact

Het werk van DNB gaat over financiële stabiliteit en duurzame welvaart. Daar kun jij als stagiair een bijdrage aan leveren. Met behulp van stresstesten brengen we de schokbestendigheid van de Nederlandse financiële sector in kaart. Denk aan de impact van de coronacrisis, maar ook klimaatrisico’s en cyberrisico’s. We gebruiken daarvoor modellen, die we continue verbeteren en verder ontwikkelen. In deze stage ga je met een specifiek onderdeel van deze modellen aan de slag.

Zo doe je dat als stagiair bij DNB
Je verdiept je in de ins en outs van stresstesten, een veelgebruikte tool binnen het risicomanagement in de financiële sector. En een belangrijk instrument voor DNB. Onder begeleiding van een of twee experts werk je aan de verdere ontwikkeling van een specifiek onderdeel van het stresstest model van DNB. Denk bijvoorbeeld aan het beter voorspellen van het effect van een economische schok op de verliezen van banken. Je doet dit vooral door het uitvoeren van kwantitatieve analyses. Op basis hiervan kom je met concrete voorstellen voor het verbeteren van de modellen. De benodigde aanpassingen van de modellen werk je uit en implementeer je (in Matlab) in overleg met het team. De stage kan ook gecombineerd worden met een afstudeerscriptie.

Wat ga je precies doen?

 • Je verdiept je in stresstestmodellen in het algemeen en dat van DNB in het bijzonder.
 • Je voert kwantitatieve analyses uit met behulp van regressie-, simulatie- en voorspelmodellen.
 • Je ontwikkelt en implementeert aanpassingen van het model. Hiervoor is het noodzakelijk dat je kunt werken met Matlab.
 • Je maakt (ook voor niet-experts) duidelijk hoe deze aanpassingen het model verbeteren.

Hier doe je dat

Je gaat aan de slag bij de divisie Financiële Stabiliteit en komt terecht in een jong, hoogopgeleid en enthousiast team. Onze 25 beleidsmedewerkers werken intensief samen, met elkaar en met collega’s van andere divisies. De sfeer is professioneel, collegiaal en informeel. Je werkt samen met een klein team van 5 à 6 experts op het gebied van stresstesten. Het team is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van modellen, het uitvoeren van de stresstesten en het rapporteren over de uitkomsten.

DNB volgt het thuiswerkadvies van het RIVM. Wanneer de maatregelen het toestaan werken we deels op kantoor, deels thuis. We hanteren daarbij een 50-50-richtlijn. We komen met name naar ons kantoor in Amsterdam om samen te werken en elkaar te ontmoeten. Natuurlijk zorgen we dat je ook thuis uitstekend kunt werken met laptop en een goede thuiswerkplekinrichting.

Dit breng je mee

Je toont initiatief en leert snel. Je bent effectief en prettig in de samenwerking, maar kunt ook goed zelfstandig werken. Je werkt nauwkeurig en hebt doorzettingsvermogen.

Waar zijn we verder nog naar op zoek?

 • Je bent een wo student econometrie, (financiële) economie of een andere kwantitatieve richting, in de masterfase van je studie.
 • Je kunt werken met Matlab en hebt ervaring met (statistische) programma's als Python, R en Stata.
 • Je beschikt over goede schriftelijke en mondelinge vaardigheden in het Engels.
 • Je bent beschikbaar vanaf december 2022 voor een periode van minimaal 3 maanden. De exacte periode en duur is in overleg.

Dit bieden we je

Een stage midden in de financiële en economische actualiteit. Bij een betrouwbare en maatschappelijk betrokken werkgever in Amsterdam, die voortdurend inspeelt op de veranderende eisen van onze omgeving. En die doorlopend innoveert. We staan als instelling midden in de samenleving. Onze mensen zijn gedreven en betrokken bij hun werk binnen een maatschappelijk context. Wij zien een diverse en inclusieve werkomgeving als één van de voorwaarden om als organisatie succesvol te zijn en onze doelstelling te blijven bereiken. Dit biedt jou volop kansen je verder te verdiepen en nieuwe ervaringen op te doen.

 • Een stagevergoeding van € 570,-- bruto per maand, op basis van een 36-urige werkweek.
 • Als je geen studentenreisproduct hebt ontvang je een volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer.
 • Een 36-urige werkweek met variabele werktijden, je kunt bijvoorbeeld 4 dagen van 9 uur werken.
 • Toegang tot interne cursussen, workshops en sportfaciliteiten.
 • Een laptop en flexwerkplek.
 • Je kunt je aansluiten bij JongDNB, de vereniging voor en door jonge medewerkers van DNB. JongDNB verzorgt inhoudelijke en sociale activiteiten, denk aan studiereizen, lunchseminars en maandelijkse borrels. Een geweldige manier om een netwerk op te bouwen binnen DNB waar je ook later in je professionele carrière nog veel plezier van zult hebben!

Zo solliciteer je bij DNB

01 - Verstuur je sollicitatie

Na het versturen van je sollicitatie ontvang je direct een ontvangstbevestiging per e-mail. Binnen twee weken ontvang je een inhoudelijke reactie op je sollicitatie.

02 - E-assessment

Voor de meeste vacatures vragen wij je om een online assessment te maken voorafgaand aan het eerste gesprek. Het assessment bestaat uit cognitieve testen en/of een persoonlijkheidsvragenlijst, en kun je gewoon thuis uitvoeren.

03 - Eerste gesprek

Tijdens dit gesprek leren we elkaar beter kennen. Dit gesprek vindt meestal plaats met de manager of een ervaren teamlid van de afdeling waar jouw vacature uitstaat en een recruiter.

04 - Tweede gesprek

Wanneer zowel jij als wij positief zijn na het eerste gesprek zien we je graag nogmaals terug. Bij dit vervolggesprek zijn meestal een andere manager uit dezelfde divisie en een (senior) teamlid van de afdeling waar jouw vacature uitstaat aanwezig.

05 - Casus, derde gesprek en/of assessment

Solliciteer je op een functie als toezichthouder of beleidsmedewerker? Dan wordt het eerste of het tweede gesprek vaak gecombineerd met het maken van een schrijfopdracht of een case study. Dit hoor je uiteraard ruim van tevoren. Afhankelijk van het niveau van de functie kan er nog een derde gesprek met de divisiedirecteur en/of een functiegericht (extern) assessment plaatsvinden.

06 - Arbeidsvoorwaardengesprek

Past DNB bij jou? En ben jij de juiste persoon voor de functie? Dan doet de recruiter je een contractaanbod tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek. DNB valt als overheidswerkgever onder de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra). Dit bekent dat medewerkers van DNB de ambtenarenstatus krijgen. Dit wordt tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek toegelicht.

07 - Screening

Na de arbeidsvoorwaardelijke overeenstemming volgt een screening. Het specifieke screeningsprofiel vind je terug in de vacaturetekst. Hier kun je meer informatie vinden over de screening.

08 - Welkom bij DNB

Na het ondertekenen van je contract heten wij je van harte welkom bij DNB! Dit doen we met een introductieprogramma, waarin je kennismaakt met onze organisatie en je nieuwe collega’s. Het interactieve programma bestaat onder andere uit twee introductiedagen.

Solliciteer nu!

Wil jij als stagiair werken met impact? Solliciteer dan direct op deze stage! Als sollicitatie ontvangen we graag uiterlijk 15 november 2022 een motivatiebrief en je complete cv.

Wil je ons nog wat beter leren kennen? Bekijk hier de video's en testimonials van collega's en luister naar onze podcasts. Heb je eerst nog vragen? Hieronder staan onze contactgegevens, we vertellen je graag meer!

Voor deze stage is een justitiële screening van toepassing, de stage ingedeeld in profiel 2a. Meer informatie over de screening vind je op de pagina Over ons > Sollicitatieproces.

Heb je nog vragen over deze vacature?

Remco Molen
hiring manager

Campus recruitment
recruiter