Vooruitblik op 2021

2021

Vooruitblik op 2021

Door Sophie van Lith

Het jaar waarvan men stond te trappelen afscheid van te nemen, 2020, is dan eindelijk ten einde gekomen. Allereerst, wens ik u graag een goed en gezond 2021 toe. Laten we hopen dat 2021 meer goeds zal mogen brengen dan 2020.

2021 is dan ook een jaar waarin er weer veel veranderingen zullen en kunnen plaatsvinden. Zo mag de democraat Joe Biden de huidig president van de VS aflossen deze maand. Niet alleen de Amerikanen zelf zullen met enige spanning afwachten in hoeverre deze toekomstige president de VS zal kunnen veranderen, ook de rest van de wereld ziet toe hoe er op deze verandering wordt gereageerd. Zo is de econoom waarschijnlijk nieuwsgierig naar de mogelijke veranderingen in de beurs, wisselkoers van de dollar en nog veel meer. Ook zullen er weer verkiezingen voor de Tweede Kamer plaatsvinden in maart 2021. Peilingen laten ons zien dat wederom onze premier met zijn VVD een goede kans maakt de grootste partij te worden. Maar ook minister Hoekstra, die afgelopen jaar een historisch begrotingstekort van meer dan 6% van het BBP presenteerde, wil als kersverse lijsttrekker van het CDA een worp doen naar het premierschap. De kiezer heeft dit jaar meer partijen om uit te kiezen, er zijn maar liefst 89 partijen geregistreerd voor de Tweede Kamerverkiezingen, wat een recordaantal is.

Voor de econoom zal het natuurlijk een groot vraagstuk zijn of de economie zich dit jaar herstelt van de gevolgen van de pandemie. Het BBP van Nederland is in de eerste drie kwartalen van 2020 met 4,1 procent gekrompen ten opzichte van dezelfde drie kwartalen in 2019. Niet alleen de krimp van het BBP kan gevolgen hebben voor 2021, zo bleek dat er vorig jaar een stuk minder faillissementen zijn gevallen dan gewoonlijk. Hoogstwaarschijnlijk ten gevolge van de ondersteuningspakketten vanuit de overheid. De Nederlandse overheid kondigde afgelopen zomer aan deze ondersteuning van banen en de economie voort te zetten in 2021. De steun kan echter ook negatieve effecten meedragen. Het CPB waarschuwde in augustus al voor het in leven houden van zogenoemde zombie bedrijven, bedrijven die in de kern al ongezond waren, maar nog overeind worden gehouden door de overheidssteun. Deze bedrijven zouden normaal gesproken, in een crisis, failliet gaan. Nu deze bedrijven nog in leven worden gehouden, kan dat de economie meer verstoren.

Maar, 2021 is natuurlijk ook het jaar waarin de vaccinaties tegen COVID-19 zullen overheersen. In meerdere landen is het vaccineren al gestart en in Nederland wordt deze week ook een begin gemaakt. Naast dat de besmettingen van het virus hopelijk sterk zullen dalen, geeft dit natuurlijk ook goede hoop voor het herstel van zowel de economie als haar consumenten. Ik denk dat ik voor velen spreek als ik zeg dat ik graag snel weer de economie stimuleer door consumptie van drankjes op het terras of wellicht een vlucht naar een exotische bestemming.

Tot slot kijk ik zeer uit naar het lustrum dat de ESV in 2021 zal mogen vieren. Het lustrum dat van 2020 naar 2021 is verplaatst, zal hoe dan ook goed gevierd worden. Laat ons daarom proosten op een goed 2021 met daarin een knaller van een lustrum!

 

Referenties