Zeewier, eet smakelijk!

Of je het nou eet samen met je vrienden onder het genot van een wijntje, of het lekker lui thuis laat bezorgen, ik denk dat iedereen wel eens sushi heeft gegeten. De afgelopen jaren is de consumptie van deze Japanse delicatesse sterk toegenomen. Overal verschijnen er sushi-restaurants, en in de supermarkt is er steeds meer keuze. Het hoofdingrediënt van sushi is natuurlijk de rijst, maar een ander vaak voorkomend ingrediënt is zeewier. Vooral bij de soort Maki (de typische bekende ronde sushi) wordt zeewier gebruikt door de rijst in een vel (dit velletje heet Nori) te rollen.

Deze zeewier schijnt erg gezond te zijn. In de era waarin superfoods in alle magazines worden geprezen, begint nu ook dit diepzeegras op te komen. Er zit meer ijzer in dan rundvlees, en meer eiwitten dan in kip. Het is rijk aan Jodium en calcium. Bovendien is het ook nog eens vezel- en vitaminerijk. Dit zou natuurlijk niks uitmaken als het niet te eten zou zijn, maar het schijnt dat je er erg lekkere en makkelijke gerechten mee kan maken. Wier wordt niet alleen als voeding gebruikt, maar ook als basisstof voor medicijnen, cosmetica of bemesting gebruikt. Het is duurzaam en niet schadelijk voor het milieu.

Dit zijn nou juist de redenen dat de overheid in de zeewierteelt gaat investeren. De komende vier jaar is het schamele bedrag van 5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het onderzoek naar duurzame teelt en voor de aanleg van plantages. Tot nu toe zijn er al twee opgericht: een in Texel en een in Scheveningen. Een ruime week geleden is het startschot gegeven voor het innovatieprogramma ‘Seaweed for Food and Feed’. Ze hebben al succesvol modules gemaakt, waarin wier geteelt kan worden, welke golven van 8 meter hoog kunnen weerstaan. Toch fijn om te weten dat ons zeewier in ieder geval veilig blijft.

Dit klinkt natuurlijk allemaal goed nieuws, maar wat is het effect op de huidige landbouw? Als zeewier in de toekomst meer beschikbaar is, gaat de vraag van ‘normale’ groentes dan zo omlaag, dat de prijs gaat dalen, met grote gevolgen voor boeren? Ik denk van niet, in ieder geval niet op korte termijn. De investering van €5 miljoen is natuurlijk veel geld en zal de teelt wel gelijk een boost geven, maar zeewier is nu nog een gekke groente. Wij als Nederlanders zijn trots op ons landje en wat we nu doen, maar wat de boer niet kent, dat eet hij niet. Het zal dus een langzaam proces zijn voordat zeewier ook echt regelmatig als groente op de eettafel terrecht komt.

Ook al waren de Japanners begonnen zeewier te eten, is het wel typisch Nederlands om van dit groene gras wat eetbaars te maken en het ‘The Dutch Weed Burger’ te noemen. Dat is precies wat de –in zeewier gespecialiseerde- chef-kok Mark Kulsdom heeft gedaan. Het is een vleesvervangende burger, die je zo op een broodje kan eten samen met Weedsauce. Binnenkort komt ook seawharma, maar of je dit na een avondje stappen op je kapsalon wil is nog maar de vraag.

Door: Martijn van Os