Zuid-Oost Azië Ervaring

Studeren in Zuidoost Azië:

Afgelopen half jaar heb ik doorgebracht aan de andere kant van de wereld, om precies te zijn in Bangkok, Thailand. Het was voor mij de eerste keer dat ik buiten Europa kwam en ook de eerste keer dat ik langer dan drie weken van huis zou zijn. Dit klonk op het eerste gezicht allemaal best spannend, maar nu ik er op terug kijk kan ik met recht zeggen dat het afgelopen jaar de mooiste uit mijn leven was!

De voorbereidingen voor het studeren in het buitenland vielen mij reuze mee, het belangrijkste was om een geschikte kamer te vinden. Je wilt natuurlijk niet te ver van de uni afzitten, maar ook niet van het uitgaansleven en andere studenten, al helemaal niet in een stad zo groot en chaotisch als Bangkok. Gelukkig raadde de universiteit in Bangkok (Thammasat) een aantal gebouwen aan die geschikt waren. Mede hierdoor en een aantal activiteiten die georganiseerd werden in het begin van het studiejaar had ik binnen de kortste keren al veel exchange studenten leren kennen en binnen een maand zat ik al in meer dan 15 groep apps waarvan een met bijna 200 exchange studenten die allemaal in Bangkok verbleven. Het bleek wel lastig om aansluiting te vinden bij de Thaise studenten.

Toen de studie (begin augustus al) begon kwam ik er al snel achter dat het niveau in Bangkok niet hetzelfde is als bij ons. Het lagere niveau, in combinatie met het tactisch kiezen van mijn vakken, zorgde ervoor dat ik heel veel vrije tijd had en vooral lange weekenden. De eerste maand heeft vooral bestaan uit het leren kennen van nieuwe mensen en de toerist uithangen in Bangkok zelf. Hierna begonnen we aan tripjes maken in de weekenden. Bangkok heeft namelijk een ideale ligging voor het ontdekken van heel Thailand en er vertrekken dagelijks honderden bussen, treinen en vliegtuigen naar alle uithoeken van het land. Uiteindelijk ben ik vóór het laatste tentamen naar drie eilanden, drie nationale parken, Singapore en tien dagen in Noord-Thailand geweest. Het studeren zelf in Thailand ziet er iets anders uit dan bij ons. je cijfer bestaat voor een veel groter deel uit opdrachten, participatie en presentaties, waardoor de tentamens zelf iets minder belangrijk zijn.

Mijn laatste tentamen was al in begin december en de eerste lessen in Nijmegen begonnen pas weer begin februari. Ik heb op het einde dus besloten om mijn koffer op de boot terug te sturen naar Nederland en een backpack te kopen, waarmee ik de laatste anderhalve maand van mijn exchange heb afgesloten in Laos en Vietnam.