Zwarte Woensdag

Zwarte Woensdag

Na een korte pauze is de ESVisie weer terug en klaar om u te voorzien met de mooiste artikelen van Nijmegen. We beginnen met een terugblik op de 90’s.

Het begint in 1990. Groot-Brittannië besloot om zich te voegen tot de European Exchange Rate Mechanism. Dit was een systeem waarbij een munt aan een andere munt, meestal de Duitse Mark, werd gekoppeld in Europa. Het doel van de ERM was het voorkomen van onvoorspelbare muntkoersen. Het functioneerde ook als opstapje naar de introductie van de euro. Engeland besloot haar munt te koppelen aan die van Duitsland, de Duitse Mark. De Mark had de hoogste waarde binnen de ERM, op de Pond na. De Pond werd gekoppeld op 2.95 Duitse mark met een marge van 6%.

Er zat echter een addertje onder het gras. Groot-Brittannië had namelijk een aantal financiële problemen die Duitsland niet had. Oost- en West-Duitsland waren net verenigd, wat gepaard ging met hoge kosten. Hierdoor had de Bundesbank hoge rentepercentages ingevoerd om inflatie tegen te gaan. Dit zorgde ervoor dat in Groot-Brittannië, nog voordat ze lid werden van de ERM, een inflatie was van drie keer zo hoog als in Duitsland. Dit terwijl Groot-Brittannië al op een rente zat van 15%. Het was een periode van onhoudbare groei, een bubbel die op knappen stond. Slimme investeerders pikte dit op.

In de maanden voor 16 september 1992 was er een investeerder die een enorme short-positie op de pond had opgebouwd. Dit was de Hongaar George Soros. Soros speculeerde dat de Bank of England de koppeling niet lang meer kon houden. Al twee jaar lang kelderde de waarde van de Pond en ze konden de koppeling niet lang meer volhouden. De dag voor de zwarte woensdag besloot Soros zijn investeringsbank, Quantum Fund, alle ponden in het bezit te verkopen; $7 miljard aan ponden. Naast het verkopen van de pond kocht hij $6 miljard aan Duitse Mark en een beetje Franse Franc, zodat deze prijs zou stijgen tegenover de dalende Pond. Een dag later, op wat we nu kennen als de zwarte woensdag, besloot Groot-Brittannië zich terug te trekken uit de ERM. De pond kelderde over een periode van twee maanden met 25%. Dus kon Soros zijn schulden afbetalen met een flinke winst.

Dit was niet het enige waar Soros winst op maakte in die periode. Naast short gaan op de pond kocht hij nog Britse aandelen (deze stijgen meestal na een devaluatie) en ging hij long op Franse en Duitse obligaties, omdat de stijging in de waarde van de Mark en Franc zou leiden tot een lagere rente en dus een stijging in waarde van de obligaties.

Uiteindelijk was deze meesterzet goed voor een winst van meer dan één miljard dollar. Volgens het Guinnes Book of World Records is Soros de eerste persoon die meer dan één miljard dollar verdient in één maand.

Uiteraard, als er winnaars zijn moeten er verliezers zijn. Soros kostte Groot-Brittannië meer dan 3 miljard pond. Soros is overigens niet trots op het breken van de centrale banken, maar wil liever gezien worden als iemand die de centrale banken helpt.

Door: Maikel de Leeuw