Zweven met het CPB

De verkiezingen zijn er al over een klein maandje. En nu de campagnes allemaal opgestart zijn proberen alle politici ons weer te versieren met hun mooiste woordjes of babbeltrucs. Voor een zwevende kiezer kan dit dan ook een hele verwarrende tijd zijn. Maar gelukkig voor deze zwevende kiezer is er het CPB! die zoals elk verkiezingsjaar komen met de economische ramingen voor het aankomende termijn. Dus laten we eens kijken wat het CPB dit jaar te zeggen heeft over de partijen die wel hun programma lieten door berekenen.

Wie op het eerste gezicht denkt dat je als ondernemer bij de VVD moet zitten komt enigszins bedrogen uit volgens deze ramingen. Een ondernemer moet namelijk bij de VVD meer belasting gaan betalen. Maar bij wie moet die ondernemer dan gaan zitten als hij zo min mogelijk belasting wilt betalen? Het blijkt dat alleen het CDA en VNL een lastenverlaging wit voor ondernemers, bij de rest moeten ondernemers allemaal meer belasting betalen

Op het gebied van onderwijs zijn er van origine twee partijen die daar veel in willen investeren: PvdA en D66, uit de cijfers van het CPB blijkt dat dit ook deze verkiezingen weer het geval is, waarin D66 iets meer uitgeeft aan onderwijs dan de PvdA. De rest van de partijen blijven allemaal rond het huidige budget hangen, slechts één partij wilt op onderwijs bezuinigen en dat zijn onze ondernemer vriendjes van VNL.

Wie graag veel meer geld ziet gaan naar defensie zou moeten stemmen op VNL, CDA of SGP. De rest van de politieke partijen op twee na hebben ook genoeg van het “pang pang” roepen en zijn voornemens om iets extra’s eraan uit te geven. Slechts twee partijen zijn van mening dat de strijdmacht met nog wel wat minder geld kan omgaan, dit zijn DENK en VP.

Bij de sociale zekerheid worden er duidelijk keuzes gemaakt maar ook opvallende. Zo wilt de linkse partij Groenlinks meer bezuinigen op sociale zekerheid dan de rechts partij VVD en bezuinigt alleen VNL daar meer op. De meeste partijen kiezen ervoor om het budget op niveau te houden of iets te korten, drie partijen wijken hiervan af. Deze partijen zijn VP, PvdA en SP. De grootste stijging hiervan is die van VP die bijna 90 miljard extra hier aan uit wilt geven, PvdA en SP zijn hier iets minder ambitieus in en laten het budget stijgen met een respectievelijke vijf en twee miljard euro.

Maar wat voor effecten hebben deze budgettaire keuzes? Alle partijen laten de economie meer groeien dan in het basispad. Hierin laten de VP en VNL de hoogste afwijking zien met 0,4 procentpunt. Van de grote partijen laten CDA, VVD en PvdA de grootste afwijking zien met een plusje van 0,3 procentpunt. Ook qua koopkracht laten alle partijen een positief plusje zien tov. het basispad. Hier laten de linkse partijen een grotere stijging zien in de koopkracht dan de rechtse partijen met uitzondering van VNL.

De vraag die niet blijft rondslingeren is natuurlijk wat jij gaat doen met deze informatie. Wat vind jij belangrijker? Kunnen ondernemen of kunnen studeren, een goede sociale veiligheid of een goede veiligheidsdienst. Geen van de partijen bezit de gouden graal, elk hebben ze hun sterkere en zwakkere punten. De vraag is nu wat jij het belangrijkst vind.

Door: Hans Krommehoek