ZZPer of werknemer, wat maakt het uit

ZZPer of werknemer, wat maakt het uit

Deze vraag is natuurlijk ontstaan na de controversiële uitspraak van de rechtszaak tussen Deliveroo en het FNV. Voor degenen die louter de ESVisie gebruiken als nieuwsbron zal ik het nog even samenvatten: Deliveroo is een app die restaurants en bezorgers met elkaar verbindt. Via een app kiezen bezorgers tijden uit dat zij zullen werken en zo bezorgen zij voor meerdere restaurants. Vorig jaar ging een werknemer, Sytze, van Deliveroo in hoger beroep tegen zijn werkgever. Hij had een ZZP-contract getekend, maar vermeende dat hij werd behandeld als een werknemer. Toen kreeg Sytze ongelijk, omdat hij onder andere in eigen kleding mag bezorgen, voor concurrenten mag werken en zonder gevolgen opdrachten mag afzeggen.

Vorige week ging het FNV precies dezelfde juridische strijd aan met Deliveroo en het vonnis was precies het tegenovergestelde: Deliveroo bezorgers zijn geen ZZPers, maar werknemers. De nieuwe rechter spreekt namelijk over schijnzelfstandigheid, omdat de bezorgers de bestellingen op tijd moeten afleveren en zich professioneel dienen te gedragen. Twee dingen die je volgens de rechter dus niet van een ZZPer hoeft te verwachten. Verder worden ze ook met de gps gevolgd.

Maar wat maakt het nou uit of je volgens de wet een ZZPer bent of een werknemer? In dit geval niet veel. De vele voordelen die een ZZPer heeft boven een werknemer blijven in dit geval ook bestaan. Één van die voordelen is bijvoorbeeld dat ZZPers niet volgens een rooster hoeven te werken, dat hoeven Deliveroo bezorgers ook niet. Wel moet je als ZZPer zelf je belasting afstaan aan de fiscus.

Een andere bewoording voor ZZPer is ook wel zelfstandig ondernemer. Echter is iemand die niet onderhandelt over zijn eigen salaris en geen invloed heeft op welke opdrachten hij krijgt, dat bepaalt de app namelijk, zelfstandig noch ondernemer. De andere kant is wel dat een bezorger de Deliveroo app niet hoeft te openen en dus niet hoeft te werken. Dat is een luxe die medewerkers niet hebben. Een standaard arbeidscontract kent namelijk een wederzijdse arbeidsverplichting. Dus jij mag verwachten van je baas dat hij werk heeft en je baas mag verwachten dat je regelmatig komt werken. Dat is voor sommige taken, zoals het bezorgen van kapsalons, niet meer nodig.

In het verleden werkte je voor een baas of je was je eigen baas (al dan niet met personeel). Door de platformeconomie is daar nog een vorm bijgekomen: De flexibele werknemer. Daar zouden wij onszelf, de studenten, onder kunnen scharen. Personen die nu even wat geld nodig hebben, maar genoeg andere dingen door de week te doen hebben, zoals studeren of brak zijn. Platforms als Deliveroo (bezorgservice), Helpling (schoonmaak) of Temper (Horeca) zijn dan de ideale uitkomst. Je opent de app, je voert wat klusjes uit en krijgt uitbetaald: Ideaal! De flexibiliteit van de klusjes is bij beide partijen van belang. De werkgever betaalt alleen als het moet en de werknemer werkt alleen wanneer die wilt.

Dus, ZZPer of werknemer wat maakt het nog uit in 2019? Niets.

Door: Maikel de Leeuw